-
Ekim 11, 2023
Oyun Terapisi Nedir?
“Terapistin oyunun teröpatik gücünü kullanarak çocuğun yaşadığı psikososyal zorlukları çözmesi ve büyüme ve gelişmesini en üst düzeyde sağlayabilmesi için güven üzerine kurulu sistematik bir süreçtir.” (Association for Play Therapy, 2014).
Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?
- Çocuk Odaklı Oyun Terapisi
- Yetişkin Odaklı Oyun Terapisi
- Gestalt Oyun Terapisi
- Psikodinamik Oyun Terapisi
- Kısa Oyun Terapisi
- Çözüm Odaklı Oyun Terapisi
- Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi
Oyun terapileri, “yönlendiren (directive)” ve “yönlendirmesiz (non-directive)” olarak iki ana gruba ayrılır. Yönlendiren (directive) terapi, kuralları terapistin koyduğu ve seansta oynanacak oyunların çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olarak terapist tarafından önceden belirlenmiş olduğu oyun terapisidir. Genellikle 3-4 aylık bir zaman diliminde tamamlanan, kısa süreli ve belirli bir sorunu çözmeye yönelik terapilerdir. Yönlendirmeyen (non-directive) terapi ise belirli sınırlar içerisinde, ancak çocuğun istekleri doğrultusunda, onun belirlediği oyunlar ile gelişen ve çocuğun ön planda olduğu bir oyun terapisidir. Bu terapi türü spesifik bir sorunu çözmekten çok çocuğun kendisini anlamasını, keşfetmesini, yaşadığı problemler üzerinde kontrol hissi kazanmasını ve duygusal olarak sağlıklı bir noktaya gelerek kendini gerçekleştirme yolunda ona yol arkadaşlığı etmeyi amaçlar.
Bu alanda eğitim almış bir psikolog olarak, yukarıdaki oyun terapisi türlerinden yönlendirmesiz olan “Çocuk Merkezli Oyun Terapisi”ni kendime yakın bulmakta ve uygulamayı tercih etmekteyim. “Neden Çocuk Merkezli Oyun Terapisi?” başlığı altında bu türü kendime yakın bulma sebeplerim hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Oyun Terapisinin Evde Oynadığımız Oyundan Farkı Nedir?
“Oyun, çocuğun dilidir.”- Vygotsky
Çocuğumuzun yaşadığı psikososyal ve davranışsal problemleri fark etsek bile, bunların altında yatan sebepleri ve bu problemleri nasıl çözeceğimizi bilemeyebiliriz. Bu noktada başvurabileceğimiz yollardan biri oyun terapisidir. Oyun, çocuklar için bir iyileşme aracıdır ve çocukların iç dünyasını anlama ve çözmede etkili bir araçtır. Çocuklar oyun oynayarak bize tahmin edilenden çok daha fazla şey anlatırlar. Çocuğun oyunları, duyguların sembolize edilişidir, ancak çocukların oyun oynayarak bize verdiği ipuçlarını ebeveynler olarak anlamak ve yorumlamak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu noktada, alanında uzman, oyun terapisi uygulayıcı eğitimi almış bir terapist ile aile görüşmesi düzenlemek ve ondan oyun terapisi alanında destek almak iyi bir fikirdir.
Çocuğumuz oyun yoluyla iç dünyasını yansıtma, yoğun duygusal deneyimlerini dışa vurma ve ihtiyaçlarını belli etme şansı bulur. Oyun esnasında terapist çocuğun dili olan oyunu anlayarak ve gelişim düzeyini kabul ederek çocuğa eşlik eder. Oyun terapisinde terapist çocuğun sembolize davranışlarını sözelleştirerek, çocuğa güvenli bir alan yaratarak ve yoğun duygusal deneyimlerini dışa vururken ona eşlik ederek iyileştirici tepkiler sunmaktadır. Terapistin sunduğu bu iyileştirici tepkiler ve sözel yansıtmalar sıradan bir oyun ve oyun terapisini ayıran en temel farklardan biridir. Buna ek olarak normal oyundan farklı olarak oyun terapisi, daha önceden kararlaştırılmış belirli bir alan ve saatte, kısıtlı bir süre içerisinde ve önceden belirlenmiş sınırlar çerçevesinde gerçekleşir. Çocuk, terapisti aileden biri, öğretmeni veya oyun ablası olarak görmez. Çocuk için terapist, samimi ve güvenli bir ilişki kurabileceği nötr bir konumdadır.